\"The pub\" (barul), pe vremuri principala atracţie în Irlanda, cunoaşte un declin abrupt: câte un bar pune lacătul pe uşă la fiecare două zile. Cauza nu constă doar într-o recesiune lungă şi profundă, ci de asemenea într-o schimbare culturală, relatează \"The Irish Times\", preluat de Presseurop.
Nu cu mult timp în urmă, întreaga societate irlandeză era dependentă de bar, locul unde sfârşeau aniversări, botezuri sau pomeni. Cei care se trezeau dimineaţa se întâlneau la o halbă, în drum spre lucru, cu cei care îşi petrecuseară noaptea acolo. Oamenii se lăudau că şi-au petrecut nopţile închişi în camere mici şi întunecate, lângă nişte distribuitoare de bere.
Acum, barurile se închid câte unul la două zile. Peste 1.100 s-au închis din 2005 până acum. Declinul pub-ului a fost adesea prezentat ca un exemplu de regres al ruralităţii. Însă, se pare că nu are nicio legătură cu realitatea: barurile din toate zonele şi de toate tipurile îşi închid porţile.
Schimbările unei culturi
Prăbuşirea acestui sector a fost justificată prin diverse motive. O bună parte a deceniului trecut, patronii de baruri au criticat interzicerea fumatului şi schimbările legilor privind şofatul sub influenţa băuturilor alcoolice. Aceste schimbări au intrat în vigoare cu ceva timp în urmă interzicerea fumatului în 2004 şi primele schimbări ale legilor privind conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice datează din 2003.
Alţii spun că s-a petrecut un fenomen mai important: o schimbare radicală a felului în care trăiesc irlandezii şi, în special, a modului în care îşi petrec timpul liber. "Se pare că asistăm la o schimbare fundamentală a modului de trai", spune Mary Lambkin, profesor de marketing la Universitatea din Dublin. "Pe măsură ce oamenii se îmbogăţesc şi devin mai sofisticaţi, nu mai sunt dispuşi să stea într-un bar murdar. Tinerii, î