Informaţia că Horea ar fi fost membru într-o asociaţie secretă de la Viena apare într-un document al cancelariei imperiale, publicat într-o carte scrisă de un preot român stabilit în Austria.
Răscoală sau revoluţie, revolta moţilor din toamna anului 1784, condusă de Horea, a avut ecourri atât în presa şi cancelariile vremii, cât şi ulterior, în multitudinea de abordări şi interpretări ale istoricilor. Una dintre marile întrebări rămâne A fost Horea mason?
O dovadă a fost adusă în prin plan la Alba Iulia marţi, de Tudorel Niţulescu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale a României. În cartea scrisă de preotul român stabilit la Viena, Nicolae Dura, apare şi traducerea unui document al cancelariei imperiale care face referire la apartenenţa lui Horea la o asociaţia secretă de la Viena , „Kreuzbruderschaft“, în traducere „Frăţie de cruce“.
În textul tradus se spune că: „Horea-conducător al răscoalei ţărăneşti din Transilvania anilor 1784, care a devansat cu cinci ani revoluţia franceză-a făcut parte dintr-o asociaţie secretă vieneză Kreuzbruderschaft-Frăţie de cruce. În timpul iernii 1783-1784, petrecute la Viena, Horea-„om cu învăţătură şi mare meşter în iscodiri rafinate“-a avut contacte şi cu un fost ofiţer din armata rusă Mihail Popescu, agent secret, la Viena, atât al ruşilor cât şi al domnitorului moldav, Alexandru Constantin Mavrocordat. La Viena NIcolae Ursu, poreclit Horea, a fost de patru ori pe jos(1778, 1780, 1782, 1783-1784), dar împăratul Iosif al II-lea nuz-i dăduse decât vagi promisiuni privind îndreptarea situaţiei românilor transilvăneni. În ultimele trei călătorii la Viena a fost primit în audienţă chiar de împăratul Iosif al II-lea“
Traducerea documentului în care se spune că Horea a fost membru al lojii masonice „Frăţie de cruce“
Masoneria includea în anii de dinaintea Răscoalei de la 1784-