Titlurile producătorului de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE), controlat de salariaţi, care au promovat de pe piaţa RASDAQ la categoria a II-a a bursei reglementate la începutul lunii decembrie a anului trecut, au marcat în câteva luni un avans de 40%, reprezentând unul dintre cele mai bune rezultate dintre acţiunile listate pe bursă.
De la începutul anului cotaţia titlurilor Artego a urcat cu 33% şi se tranzacţionează în prezent la un preţ de circa 2,8 lei/unitate. La acest nivel compania valorează pe bursă 6,4 mil. euro. Artego este una dintre puţinele companii privatizate prin metoda MEBO care au reuşit să supravieţuiască şi să se dezvolte prin forţe proprii, fără suportul unui acţionar puternic. De asemenea, afacerile de anul trecut sunt foarte apropiate de cele pe care compania le avea în 2008 la izbucnirea crizei financiare mondiale.
Aprecierea acţiunilor companiei a avut mai cu seamă după ce firma a raportat rezultate în creştere pe anul trecut. Astfel, profitul net al Artego s-a majorat în 2011 cu 90,8%, ajungând la 4,4 mil. lei (un milion de euro), iar afacerile producătorului de benzi din cauciuc au urcat în acelaşi interval cu 30,5%, la 198,3 mil. lei (46,8 mil. euro).
Cea mai mare parte a profitului a fost obţinut de companie în ultimele trei luni ale anului trecut, când a înregistrat un câştig net de 3,6 mil. lei faţă de o pierdere de un milion de lei în intervalul similar din 2010. Totodată, creşterea afacerilor a accelerat în ultimul trimestru al anului trecut, vânzările urcând cu 41%, la 59,5 mil. lei (14 mil. euro).
Conducerea companiei a explicat cu ocazia listării acţiunilor pe bursă că afacerile Artego au fost ajutate în ultima parte a anului trecut de seceta puternică care a afectat serios cel mai mare producător de energie, Hidroelectrica, dar a dat de lucru mai mult centralelor pe cărbune care sunt printre princ