Romania a reusit, luni, sa se imprumute la cel mai mic randament din istorie de pe piata locala, lichiditatile obtinute urmand sa fie utilizate pentru a finanta deficitul bugetar. Insa aceasta operatiune nu face altceva decat sa ne ingroape si mai tare in datorii, considera analistii.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut titluri de stat cu maturitate la 6 luni in valoare de 500 milioane de lei, la cea mai mica dobanda medie de pana acum, de 5,22%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Aceste lichiditati vor fi folosite pentru finantarea deficitului bugetar si rambursarea datoriei publice.
Analistul Ilie Serbanescu considera ca, desi operatiunea realizata de MFP a fost una necesara, niciun imprumut nu este bun pentru tara noastra.
"Daca aceasta necesitate acopera ceva bun sau rau, depinde de ce ai facut pana acum. Din pacate, Romania are nevoie sa se imprumute exclusiv ca sa plateasca datoriile vechi, ea nu se alege cu absolut nimic. Ca a obtinut un randament mai mic sau mai mare, acest lucru este ceva complet subsidiar", a precizat Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.
Romania ar putea fi nevoita sa isi finanteze deficitul exclusiv prin atrageri de titluri de stat, deoarece exista posibilitatea ca sa nu putem atrage fonduri europene in valoare de 6 miliarde de euro in acest an si sa nu putem obtine 2 miliarde de euro in 2 luni din lupta impotriva evaziunii fiscale.
In aceste condtiii, statul va fi nevoit sa continue sa se imprumute.
"Trebuie luat in calcul ca Romania va adera pana la urma la tratatul de guvernanta fiscala, deci va trebui sa se apropie de deficitul prevazut acolo. Astfel, calea principala va ramane indatorarea", a opinat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.
De asemenea, randamentele obtinute la vanzarea de obligatiuni tin de un comple