În Siria, a fost descoperită luni o groapă comună, cu peste 70 de cadavre, lângă oraşul Homs. Ştirile despre ororile din Siria fac înconjurul lumii şi cu toate acestea, comunitatea internaţională pare blocată. Ziarul Le Figaro se întreaba de ce.
Şi ziarul oferă şi câteva elemente de răspuns : În primul rând e vorba despre vetoul rusesc şi cel chinezesc din consiliul de securitate al ONU. Cele două ţări au impresia că au fost minţite de occident în cazul votului precedent, cel cu Libia, şi nu vor să o mai păţească odată. În plus, ruşii şi chinezii au întreţinut relaţii bune cu regimul lui Bashar al Assad, şi nu e sigur că vor păstra aceleaşi relaţii cu un viitor guvern islamist.
Al doilea motiv e legat de complexitatea operaţiunii : avioanele nu vor putea face distincţia între trupele pro şi cele anti Bashar al assad. Ar fi nevoie de o intervenţie terestră ceea ce ar provoca multe victime şi ar face ca intervenţia să devină repede de populare. Un al treilea motiv e legat de situaţia post Bashar al assad, deoarece opoziţia siriană e foarte divizată. În fine, mai trebuie spus că Siria nu e Libia sau Irak, adică interesul e mai mic, deoarece nu există petrol în această ţară. În plus, guvernele francez şi american ştiu că nu e bine să începi un război în anul alegerilor prezidenţiale
Germania a votat planul de ajutor pentru Grecia – notează The Guardian în Marea Britanie. Este o victorie pentru Angela Merkel.
O victorie pentru Merkel, o victorie pentru Grecia. Cancelarul german poate însă să răsufle uşurat pentru că deputaţii au votat cu o largă majoritate planul de ajutorare. Ca urmare, Angela Merkel va putea să ratifice documentul de ajutor la sfârşitul săptămânii la Bruxelles. Pentru Angela Merkel, Grecia trebuie ajutată în continuare, deoarece « riscurile sunt incalculabile, dacă ignorăm Grecia ». Pe de altă parte, acest plan