Gazeta de Sud a stat de vorbă cu Justin Paralescu (foto), şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, despre problemele sistemului de învăţământ din acest judeţ, despre măsurile care se impun pentru rezolvarea diverselor situaţii şi despre viitorul educaţiei. Una dintre cele mai importante probleme ale sistemului de învăţământ din Gorj este fenomenul absenteismului, mai ales că lunar sunt înregistrate sute de mii de absenţe.
Gazeta de Sud: Care au fost cele mai grave probleme ale sistemului de învăţământ din judeţul Gorj în 2011?
Justin Paralescu: Consider că nu putem vorbi de probleme grave la nivelul învăţământului preuniversitar gorjean. Au existat şi există probleme specifice ale şcolii aflate într-o perioadă de reformă profundă, probleme peste care vom trece bazându-ne pe experienţa profesională a corpului profesoral, pe sprijinul familiei şi al partenerilor educaţionali.
GdS: Este absenteismul o problemă în Gorj? Semestrul trecut câte absenţe s-au înregistrat la unităţile şcolare din judeţ?
J.P.: Absenteismul este un fenomen al întregii şcoli româneşti. Foaia de parcurs elaborată de MECTS este documentul care, începând cu acest an şcolar, pune oficial, în premieră, problema prevenirii şi reducerii absenteismului elevilor. Prin urmare, s-au stabilit programe de prevenţie şi monitorizare la nivelul inspectoratului şi al fiecărei unităţi şcolare din judeţ. Putem spune că, în Gorj, absenteismul este sub control, fenomenul fiind monitorizat zilnic. În primul semestru s-au înregistrat 730.448 de absenţe, din care 219.181 sunt motivate. Numărul absenţelor este pe un trend descendent, în luna decembrie înregistrându-se cu peste 100.000 de absenţe mai puţin decât în octombrie. Fiecare şcoală şi-a adaptat programele de măsuri la propriile realităţi, încercând să reducă acest fenomen. Fiecare director de unitate şcolară a ştiut ce m