Economiile avasate se confruntă deja de cinci ani cu o criză care îşi are rădăcinile în SUA şi s-a propagat spre inima zonei euro. Pentru a evalua pagubele provocate progresului economic, reputata publicaţie The Economist a realizat un sistem de măsurare a timpului pierdut de cele mai afectate economii. Rezultatele arată că în cazul Greciei ceasul economic s-a învârtit înapoi cel mai rapid, cu 12 ani.
Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania, ca şi Grecia state din zona euro, au pierdut şapte ani sau mai mult din progresul economic. Marea Britanie, prima ţară nevoită să salveze o bancă lovită de criza financiară, a pierdut opt ani. Pentru SUA, unde au început problemele, ceasul economic a fost dat înapoi cu zece ani.
Pentru calcularea timpului pierdut, The Economist foloseşte indicatori precum preţul activelor financiare şi al proprietăţilor, consumul privat, PIB-ul, salariile sau şomajul.
Revista notează că bursele americane au pierdut un sfert din valoare în luna de după prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers, în septembrie 2008. În acea perioadă s-au şters cinci ani din progresul câştigurilor burselor. Deşi de atunci pieţele şi-au revenit, au ajuns la aceleaşi niveluri ca la sfârşitul anilor 1990, astfel că unii investitori n-au realizat câştiguri importante în ultimii 13 ani. Acţiunile greceşti valorau mai mult în 1992 decât în prezent, ceea ce înseamnă că s-au pierdut 20 de ani.
Revista aminteşte că acţiunile americane au avut nevoie de 25 de ani pentru a reveni la nivelurile anterioare crahului de pe Wall Street din 1929, iar pe bursele japoneze acţiunile n-au ajuns încă la cotaţiile de dinaintea crizei din 1989. Şi pentru preţurile locuinţelor ceasul a mers înapoi. Un american trăieşte în anul 2001, având în vedere valorile proprietăţilor ajustate la inflaţie. În Marea Britanie, piaţa imobiliară a pierdut şapte ani la capitolul