Vă este familiară imaginea blocurilor "peticite", reabilitate termic doar pe trei sferturi? Slovacilor cu siguranţă nu.
Străzile cartierelor rezidenţiale din Bratislava, capitala Slovaciei, ofereau în urmă cu cinci ani acelaşi peisaj din mediul urban întâlnit în majoritatea oraşelor româneşti: blocuri cenuşii de patru, opt sau 10 etaje construite în perioada comunismului, despărţite uneori de "insule" de verdeaţă sau de străduţe înguste sufocate de maşini.
Acum, cei care se plimbă prin cartierele din suburbiile Bratislavei vor avea surpriza să asiste la un festival de culori vii, în multe cazuri ţipătoare, dar care acoperă cu succes cenuşiul vechilor blocuri comuniste.
În numai câţiva ani, Slovacia a devenit unul dintre puţinele state est-europene unde majoritatea blocurilor sunt reabilitate termic. Cum a fost posibil acest lucru şi la noi încă nu?
"Simplu. Spre deosebire de România, Slovacia se mândreşte cu reglementări mai adecvate şi cu un sistem bancar dornic să investească în proiecte de îmbunătăţire a eficienţei energetice în ansamblurile rezidenţiale", spune Alexandar Hadziivanov, specialist al BERD în eficienţă energetică.
În România, reabilitarea termică a unui întreg bloc de locuinţe poate fi împiedicată de un singur proprietar. Reglementările din Slovacia însă îi obligă pe proprietarii apartamentelor să se constituie în asociaţii de locatari care, la rândul lor, sunt administrate prin contract de o companie specializată. Asociaţiile reprezintă proprietarii în relaţia cu băncile şi cu celelalte instituţii şi tot ele iau cele mai importante decizii după ce primesc avizul favorabil al locatarilor.
"Dacă mai mult de trei sferturi din locatari votează pentru reabilitarea termică a blocului, ceilalţi rezidenţi nu au încotro şi trebuie să se supună deciziei", spune Alena Zakova, s