Iesenii care au contractat credite bancare in perioada in care acestea erau disponibile doar cu buletinul au la dispozitie mai multe mijloace pentru a evita executarea silita daca au ajuns in situatia in care nu-si mai pot plati ratele. Restructurarea, rescadentarea sau refinantarea creditelor sunt deja practici uzuale ale bancilor.
Solutii exista Restructurarea unui imprumut are ca principal scop diminuarea ratelor lunare. ”Banca noastra ofera de trei ani solutii de restructurare clientilor care intampina dificultati. Ofertele depind foarte mult de caracteristicile creditului (tip credit, termen de rambursare, costuri). Se urmareste diminuarea temporara a efortului de plata, pâna la rezolvarea cauzelor care au determinat incapacitatea. Facilitatile se acorda pe perioade de pâna la doi ani, cu reesalonarea datoriilor pe restul perioadei de creditare. Sunt si cazuri in care unica varianta este cea de prelungire a perioadei de creditare”, a declarat Carmen Pravalici, manager al Departamentului Produse de Restructurare Credite din cadrul Raiffeisen Bank.
Alte variante Rescadentarea reprezinta modificarea termenelor scadente si a sumelor de plata, fara a se depasi durata de acordare a creditului, iar reesalonarea inseamna modificarea termenelor sau a sumelor, inclusiv a duratei creditului sau includerea imprumutului intr-o alta categorie. Una dintre cele mai utilizate metode este, insa, refinantarea, ceea ce presupune acordarea unui alt imprumut pentru rambursarea unui credit aflat in derulare. ”Pentru clientii care detin mai mult de un credit la Raiffeisen, se poate analiza posibilitatea acordarii unui credit de consolidare a datoriilor, care presupune comasarea tuturor soldurilor si a restantelor produselor existente, inchiderea acestora si deschiderea unui cont de credit nou, de valoare egala cu valoarea soldurilor si restantelor inchise”, a explicat