Guvernul austriac investeşte 250 mil. euro în capitalul Volksbank după ce a acceptat o pierdere de 70% dintr-o injecţie anterioară de un miliard de euro, aceasta fiind a treia oară din 2008 încoace când statul intervine pentru a salva banca.
Acţionarii cooperativei de credit Volksbank vor participa cu 230 mil. euro la noua majorare de capital şi vor păstra controlul în timp ce guvernul de la Viena va ajunge să deţină 49% din capitalul băncii. Statul austriac a anunţat că doreşte să-şi vândă participaţia la Volksbank până în anul 2017.
Volksbank are nevoie de bani chiar dacă a obţinut peste o jumătate de miliard de euro din vânzarea operaţiunilor din Europa Centrală şi de Est către ruşii de la Sberbank. Subsidiara locală nu a fost parte a tranzacţiei, dar se află încă pe lista de vânzare a austriecilor, care aşteaptă ca apele să se limpezească pentru a găsi o ofertă avantajoasă.
"După trei ani dificili de remodelare a businessului, azi am creat o platformă pentru o dezvoltare sustenabilă a Volksbank. Lichiditatea băncii s-a îmbunătăţit deja semnificativ după vânzarea diviziei internaţionale, iar prin majorarea decisă recent situaţia va fi şi mai bună", a declarat Gerald Wenzel, CEO al grupului Volksbank.
Volksbank deţine în România o bancă cu active de 4,7 mld. euro, dar care a avut pierderi masive în ultimii doi ani cu impact direct asupra grupului austriac, care a fost forţat să vină cu bani pentru majorarea capitalului subsidiarei locale. Recent, austriecii au adus 86 mil. euro la capitalul Volksbank România şi au decis să prelungească mai multe linii de finanţare.
Guvernele din întreaga lume şi băncile centrale au luat măsuri excepţionale pentru a salva sistemele bancare în condiţiile crizei financiare severe din ultimii trei ani, dar întrebarea care se pune este dacă statul trebuie să intervină chiar şi în cazul în