Cercetătorii au descoperit două noi grupe de sânge, pe care le-au botezat Langereis şi Junior, scrie Daily Mail.
Specialiştii de la Universitatea din Vermont, în colaborare cu colegii lor din Japonia şi Franţa, spun că descoperirea acestor noi grupe sangvine ar putea aduce beneficii majore în domeniul transfuziilor şi al transplanturilor de organe, dar şi în ceea ce priveşte tratamentele împotriva cancerului.
Profesorul Bryan Ballif spune că noile grupe de sânge se diferenţiază de celelalte prin două proteine noi din componenţa celulelor roşii, botezate ABCB6 şi ABCG2. „Până acum, se cunoşteau 30 de astfel de proteine, acum există 32”, a explicat cercetătorul.
El a precizat că, după toate estimările, ar exista 50.000 de japonezi cu grupa sangvină Junior negativ, iar acest lucru ar putea atrage incompatibilitatea între mamă şi făt sau probleme legate de transfuzii.
Daily Mail scrie că descoperirea este remarcabilă, mai ales că ultimele proteine noi din hemoglobine au fost depistate în urmă cu mai bine de zece ani. În plus, ABCB6 şi ABCG2 sunt asociate cu rezistenţa cancerului la medicamente, astfel că noile proteine ar putea avea implicaţii în tratarea acestei boli, în special a cancerului la sân.
Societatea internaţională de transfuzie sangvină recunoaşte 28 de grupe adiţionale de sânge, pe lângă A, B, AB şi 0, la care se adaugă acum Langereis şi Junior, scrie Daily Mail.
Profesorul Ballif spune că, din cauza diferenţelor mici între grupele sangvine, multă lume ar putea avea grupa Langereis sau Junior fără să ştie. Totuşi, în cazul unei transfuzii sau al unui transplant, identificarea corectă a grupei sangvine, care acum se face printr-un simplu test, ar putea face diferenţa dintre viaţă şi moarte, conchide Ballif.
Cercetătorii au descoperit două noi grupe de sânge, pe care le-au botezat Langereis şi Junior, scrie Daily