Cum mai este foarte puţin până în martie, va prezentăm nu doar o reţetă, ci trei reţete de preparare a mucenicilor. Vezi cum se fac mucenicii sau măcinicii, cum li se mai spune popular.
Mucenici moldoveneşti
Timp de preparare: pregatire: 1 ora, crescut aluatul: 1 ora si jumatate, la cuptor: 1 ora.
Electrocasnice: cuptor de aragaz
Utensile de Bucatarie: sucitor de coca, tava de cuptor
Ingrediente:
- pentru aluat: 1 kg faina, 25 g de drojdie, 2 oua (optional: nu folositi oua daca vreti sa faceti mucenici de post), 1/2 lingurita de sare,2 linguri de zahar, 2 plicuri de zahar vanilat, 2 linguri ulei;
-pentru ornat: 100 g miere, 100 g miez de nuca;
Se amesteca toate ingredientele pentru aluat si se framanta, adaugand din cand in cand cate putina apa. Se lasa aluatul la crescut intr-un loc calduros, langa aragaz, cam 1 ora si jumatate pana devine pufos. Dupa ce a crescut aluatul, se ia cate o bucata din acesta, se ruleaza si se formeaza mucenicii, scrie pofta-mare.ro.
Ungeti tava de cuptor cu putin ulei si asezati mucenicii in ea, dupa care ii ungeti cu apa si zahar vanilat.
Mucenici dobrogeni
Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
pentru aluat:
250 grame faina
100-120 ml apa caldutza
sare (un praf de sare)
pentru zeama:
apa
sare (un varf de lingurita)
coaja de la o lamaie (rasa)
zahar (dupa gust)
Mod de preparare:
In seara de 8 martie, se face aluatul din care se modeleaza mucenicii. Se fac snururi lungi si subtiri din coca , apoi se fac cerculete mici si apoi opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa pe care a fost presarata faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina, scrie gustos.ro.
In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se p