Din cauza sărăciei, două din trei femei care erau însărcinate în timpul studiului nu făcuseră nicio ecografie, iar 44%, adică aproape jumătate, nu fuseseră niciodată la un control gineologic, arată un studiu realizat anul trecut în 16 comunităţi sărace ale României, în cadrul programului - pilot “Fiecare Copil Contează”.
Studiul privind sănătatea reproducerii şi a nou-născutuluia fost lansat de organizaţia "Salvaţi Copiii" România şi a fost realizat între noiembrie 2010 şi decembrie 2011, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România şi al Direcţiilor de Sănătate Publică.
Programul-pilot “Fiecare Copil Contează” a fost implementat în 16 localităţi sărace din judeţele Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa şi Vrancea.
Studiul şi-a propus identificarea cauzelor creşterii mortalităţii infantile în cele patru judeţe, creştere ce merge împotriva trendului naţional descendent. România rămâne însă ţara europeană cu cel mai mare procent la mortalitatea infantilă.
Primul copil, înainte de 18 ani
Veniturile mici ale familiilor din care fac parte femeile însărcinate cuprinse în studiu nu le permit acestor femei să beneficieze de servicii de sănătate. În multe dintre cazuri, ele nu au bani nici măcar pentru a ajunge la un cabinet de ginecologie.
Din această cauză, două din trei femei însărcinate cuprinse în studiu nu făcuseră nicio ecografie, două din cinci nu au făcut analizele recomandate de medici, tot cam atâtea nu au ajuns la niciun control ginecologic, iar una din cinci nu a fost controlată niciodată de medicul de familie, pe timpul sarcinii.
Studiul a mai constatat că marea majoritate a mamelor respective (60% din ele) au născut primul copil înainte de majorat, iar vârsta medie a mamei la naştere era de 17 ani, cu 9 ani sub vârsta medie la care femeile din România nasc primul copil.
Una din