O combinaţie de probleme cu Iranul, o economie mondială care încearcă să se redreseze, interesul investitorilor şi o potenţială problemă la rafinării, toate sunt responsabile pentru creşterea preţurilor la benzină la nivel mondial, spun experţii citaţi de CNN Money.
Cel mai mare motiv pentru care preţul benzinei este în creştere are drept cauza creşterea preţului la petrol.
Cotaţia petroului brent, referinţa preţului petrolului la nivel mondial, a crescut cu 52 de cenţi pe galon (3,785 litri) în ultimele două luni, potrivit Institutului American al Petrolului. Drept urmare, în Statele Unite, în acelaşi interval de timp, preţul la benzină a crescut cu 47 de cenţi pe galon.
În ultimele zile, în România Petrom a scumpit benzina cu 12 bani pe litru, Rompetrol cu până la 16 bani, iar Lukoil cu 3 bani. În ultimii trei ani, preţul benzinei în România s-a aflat într-o continuă creştere, majorându-se cu 93%, de la 0,666 euro/litru la 1,285 euro/litru.
În România, prețul benzinei s-a dublat în 3 ani!
De ce creşte preţul la petrol
Iranul, care exportă 2,2 milioane de barili de petrol pe zi, în special în Asia, este principalul motiv de îngrijorare, mai ales dacă ţările occidentale continuă măsurile împotriva programului său nuclear. Mai mult, Iranul a tot ameninţat cu blocarea strâmtorii Ormuz, prin care trece o cincime din producţia mondială de petrol.
Cererea în creştere: economia mondială pare a fi mai sănătoasă decât a fost în urmă cu câteva luni.
În Statele Unite, numărul locurilor de muncă este în creştere, Europa nu pare să mai fie la marginea prăpastiei, iar China înregistrează o creştere economică aproape de un nivel de două cifre. Iar creşterea economiei chineze este importantă, influenţând creşterea consumului de petrol. Chiar dacă utilizează doar jumătate din cantitatea consum