Performanţa angajaţilor influenţează evoluţia unei companii, de aceea acestea au început să acorde o importanţă mai mare fidelizării angajaţilor, punând accent pe dezvoltarea şi consolidarea echipelor manageriale şi de specialişti, potrivit unui comunicat al firmei de recrutare Trenkwalder.
Dezvoltarea culturii organizaţionale este un proces complex, de aceea trainingurile manageriale şi teambuildingurile pentru echipele manageriale şi de specialişti au devenit din ce în ce mai solicitate de către angajatori în anul 2011, această tendinţă menţinându-se şi în ultimul trimestru al anului.
"În prezent, piaţa de training este estimată la o valoare de 15-20 milioane de euro, iar companiile pun accentul pe trainingurile pentru dezvoltarea profesională şi creşterea performanţei, dar sunt solicitate şi cursuri de instruire de calificare, recalificare şi perfecţionare pentru diferite profesii susţinute prin fonduri europene", a declarat, în comunicat, Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder.
Numărul de angajaţi care participă la trainingurile solicitate diferă în funcţie de nevoile de instruire ale fiecărei companii şi este, de obicei, stabilit prin intermediul unei analize preliminare realizată de echipa de consultanţi din partea Trenkwalder. În urma stabilirii acestor nevoi, pot fi implicaţi în programele de training toţi angajaţii companiei sau numai anumite echipe manageriale.
Potrivit reprezentanţilor companiei, anul acesta va continua aceeaşi tendinţă ascendentă în ceea ce priveşte piaţa de training din România, iar nevoia de angajaţi motivaţi şi bine pregătiţi îi determină pe angajatori să apeleze la programe specializate care să determine o performanţă mai bună şi un angajament crescut din partea acestora.
"În anul 2012, companiile vor continua să se orienteze către servicii de consultanţă complexe pentru implementarea de sistem