Expresia “cand esti sarac platesti si mai mult” este valabila si la nivelul serviciilor financiare, unde cei cu venituri modeste beneficiaza de produse scumpe, in timp ce bogatii au parte de tot confortul financiar.
Provident, o institutie financiara nebancara specializata in acordarea de imprumuturi celor cu venituri cuprinse intre salariul minim pe economie si cel mediu, a acordat anul trecut credite in valoare de 101,1 milioane euro, in urcare cu 17% comparativ cu 2010.
Compania a inregistrat o crestere de 20% a numarului de clienti anul trecut, pana la un total de aproape 250.000 de persoane. Suma maxima ce poate fi imprumutata de la Provident este de 2.500 lei, iar in cazul in care clientul ia un al doilea credit, finantarea poate ajunge pana la 3.000 lei.
Potrivit institutiei financiare nebancare, suma medie care a fost imprumutata in 2011 a fost de 1.500 lei, pe o perioada de un an. Clientii au in general o varsta cuprinsa intre 35 de ani si 65 de ani, iar venitul mediu disponibil este de 800 lei.
In ceea ce priveste dobanda anuala efectiva (DAE) a creditelor, aceasta ajunge la aproape 100%. De exemplu, pentru un credit de 1.000 lei pe 46 de saptamani, DAE este de 90,69%. Costul total al clientului este de 320 lei, iar daca alege si serviciul optional de gestionare la domiciliu a creditului, acesta mai trebuie sa scoata din buzunar inca 425,5 lei. Peste 95% din imprumuturile acordate anul trecut au avut asociat si optiunea de plata a ratelor la domiciliu.
“Nu sunt sigur ca microcreditele salveaza oamenii de la saracie. Consider ca oferta noastra este morala si ca business-ul nostru are integritate. Multi dintre clientii nostri nu ar avea acces la o finantare bancara, insa la noi se incadreaza pentru un imprumut. Totodata, ii si educam si le acordam credite astfel incat sa isi permita plata acestora”, a precizat Russell Johnse