IMM-urile vor putea contracta în acest an credite cu garanţia statului în limita unui plafon de garantare de 1,2 miliarde lei (275 mil. euro), prin intermediul programului "Mihail Kogălniceanu", potrivit unei decizii a Guvernului. Programul a fost lansat în toamna anului trecut şi se dorea a fi o măsură de relansare a economiei, dar numai 220 de credite au fost vândute până la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care iniţial fuseseră estimate un număr de 4.000 de credite într-un interval de patru luni.
Prin acest program IMM-urile pot accesa o linie de credit în valoare maximă de 125.000 lei pe an cu o dobândă parţial subvenţionată în cuantum de 70% din dobânda calculată pentru creditele în lei, dar nu mai mult de 6,5% pe an. Totodată, IMM-urile vor beneficia de o garanţie de stat care acoperă 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 100.000 lei.
Valoarea creditului nu poate depăşi jumătate din cifra de afaceri a firmei din ultimele 12 luni, iar în cazul în care societatea mai are un credit, facilitatea va fi de doar 30% din rulajul din ultimul an. Numărul estimat de beneficiari de credite în cadrul programului în perioada 2012-2013 este de 24.000 de firme. Pot beneficia de facilităţi acordate prin program firmele care nu se află în dificultate, nu se află în litigiu în calitate de pârâţi cu statul sau cu instituţia de credit parteneră, au minimum doi ani de activitate consecutiv, nu au credite restante.
IMM-urile vor putea contracta în acest an credite cu garanţia statului în limita unui plafon de garantare de 1,2 miliarde lei (275 mil. euro), prin intermediul programului "Mihail Kogălniceanu", potrivit unei decizii a Guvernului. Programul a fost lansat în toamna anului trecut şi se dorea a fi o măsură de relansare a economiei, dar numai 220 de credite au fost vândute până la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care iniţial fus