Foto: Thinkstock În timp ce Executivul se ocupă să facă rezerve de morfină, din farmacii ar putea să dispară medicamentele ieftine prescrise în boli ale sistemului cardiovascular, nervos, dar şi în cancere.
Medicamentele prescrise în bolile sistemului cardiovascular, nervos şi infecţioase, cu preţuri accesibile ar putea dispărea din farmacii, avertizează Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMG). Principalele cauze: taxa clawback şi întârzierile la plata medicamentelor. Taxa clawback, o taxă pe vânzările suplimentare, loveşte chiar în raţiunea de a fi a companiilor producătoare de medicamente: profitul. „În forma sa actuală, taxa este injustă şi ilegală pentru că are ca bază de impozitare preţul de raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii şi TVA. În plus, este calculată pe baza unor date eronate, furnizate în mod netransparent de CNAS”, spune preşedintele APŞMG, Dragoş Damian. Decontarea reţetelor compensate şi gratuite se efectuează în continuare cu întârziere de peste 12 luni, deşi contractul-cadru prevede termene de aproximativ 7 luni.
Efectele sunt dramatice. Deoarece companiile vor fi nevoite să renunţe la produsele neprofitabile, respectiv ieftine şi, implicit, accesibile majorităţii pacienţilor. Locul medicamentelor ieftine va fi luat ce cele scumpe, de care vor putea beneficia foarte puţini pacienţi. „Sunt medicamente din sfera aparatului cardiovascular, sunt medicamente antiinfecţioase. În general, acestea sunt medicamentele la preţuri extrem de accesibile, care, odată dispărute din piaţă, nu vor face altceva decât să lase loc unor medicamente mai scumpe, ceea ce înseamnă un acces mai slab al pacienţilor la terapii. Sunt medicamente din sfera sistemului nervos central, de exemplu. În ultimii cinci ani, chiar fără să existe această «taxă de clawback», accesul populaţiei s-a redus. Undeva î