Cu o experiență de peste 10 ani în domeniul vinurilor, Eduard Jakab a reușit câștige ce-a de-a XII-a ediţie a Trofeului Someleriei 2012, eveniment organizat la finele săptămânii trecute de Asociaţia Somelierilor din România şi Cramele Halewood.
În concurs au fost înscriși 20 de somelieri din întreaga ţară în competiţia însă cel care a convins prestigiosul juriu că merită titlul de cel mai bun somelier al anului în România a fost deveanul Eduard Jakab. Acesta a reușit să impresioneze juriul prin cunoştinţele sale în domeniul servirii vinului, atât în ceea ce priveşte probele teoretice, cât şi cele practice. Competiţia din acest an a fost organizată în memoria lui John E. Halewood – fondatorul grupului Halewood România şi s-a desfăşurat în mai multe etape.
Probele au fost dificile, iar la probele din finala competiţiei participanţii au trebuit să treacă testul de decantare şi servire, o probă de degustare şi una de corectare a greşelilor dintr-un meniu. De asemenea, juriul a urmărit şi cunoştinţele somelierilor în ceea ce priveşte asocierea vinurilor cu mâncarea. La finalul probelor, juriul a decis: Titlul de cel mai bun somelier al anului în România este adjudecat de Eduard Jakab.
„Am fost antrenat cu cutia de arome. Este în dotarea instructorilor care pregătesc somelieri. Sunt între 50 şi 350 de sticluţe numerotate cu aromele principalelor vinuri de top de pe plan mondial. Periodic, mi se punea sub nas o sticluţă din cutie. Trebuia să spun după aromă ce vin este. Mi-am dezvoltat astfel memoria olfactivă strict necesară recunoaşterii tipurilor de vin”, spune specialistul. A participat în zece ani la câteva mii de degustări. Nu uită calitatea excepţională a unui vin Chateau Petrus vechi de 20 de ani, dar nici oferta unui Chateau Palmer din 1970, vin pentru care clienţii de pe vas scoteau din buzunar 1800 de euro per butelie, sau, perla co