Împrumuturile ieftine pe trei ani acordate băncilor europene de către Banca Centrală Europeană au trezit la viață piețele financiare și de obligațiuni din mult încercata zonă euro, scăzând simțitor costurile de împrumut ale celor mai îndatorate țări din această regiune economică, excepție făcând Grecia și Portugalia.
Va reuși oare, a doua tranșă de împrumuturi care va fi oferită astăzi să stimuleze această redresare?
Răspunsul la această întrebare este așteptat de către investitori și analiști după ora 12:00, ora României. Reacția piețelor va fi urmărită cu atenție. BCE și președintele său, Mario Draghi, au fost considerați responsabili pentru îmbunătățirea situației pe piețele financiare, nu doar în ceea ce privește obligațiunile suverane, dar și în cazul altor active riscante.
„Succesul împrumuturilor BCE a surprins pe mulți”, a declarat Alan Wilde, șeful departamentului valutar la Barings. „A doua tranșă este puțin probabil să aibă același efect dramatic, dar este posibil să contribuie la stabilizarea dobânzilor pe piețele de obligațiuni europene”, a adăugat acesta citat de publicația financiară „Financial Times”.
Efectele primei tranșe LTRO
Analiștii se așteaptă ca băncile să se împrumute cu aproximativ 500 de miliarde de euro în cadrul celei de-a doua operațiune de refinanțare pe termen lung (LTRO), o sumă similară cu cea accesată la prima licitație din decembrie (489 miliarde de euro).
Prima licitație LTRO a ajutat, în principal, la stabilizarea piețelor de obligațiuni suverane și a bilanțurilor bancare, băncile folosind fondurile împrumutate în special pentru a prefinanța datoriile scadente sau pentru achiziții de obligațiuni suverane, consideră Huw van Steenis, analist al sectorului bancar la Morgan Stanley.
Stanley consideră că băncile vor folosi fondurile din a doua tranșă LTRO pentru a