Spania, ţara cu cel mai ridicat şomaj din Uniunea Europeană şi care anul acesta va intra probabil în recesiune, a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,5% din PIB, în condiţiile în care ţinta era de 6% din PIB. Rezultatul complică eforturile guvernului de a atinge obiectivul de deficit bugetar stabilit pentru anul acesta, de 4,4% din PIB.
Comisia Europeană estimează că economia zonei euro se va comprima anul acesta. Spania este una dintre cele şase state pentru care CE a anticipat anterior creştere economică, dar pentru care acum proiectează scădere, scrie The Wall Street Journal.
Spania a ieşit abia la începutul anului 2010 dintr-o recesiune de 18 luni declanşată de criza financiară globală şi de implozia unei bule imobiliare care a distrus milioane de locuri de muncă şi a lăsat în urmă cantităţi importante de datorii toxice. Statul spaniol se confruntă cu o rată a şomajului de 23%, cea mai mare din UE. Situaţia este şi mai dramatică în rândul tinerilor, unde unu din doi nu-şi găseşte loc de muncă.
Guvernul spaniol, condus de doar două luni de premierul Mariano Rajoy, rămâne hotărât să reducă deficitul bugetar. Ministrul economiei Luis de Guindos a declarat că Spania este încrezătoare că poate renegocia cu CE o ţintă mai mare de deficit bugetar, în condiţiile în care înrăutăţirea perspectivelor economice face ca vechea ţintă să fie mai greu de atins.
"Efortul de consolidare fiscală, care va fi mare, va trebui să evite avarierea şi mai mult a creşterii economice. Această discuţie nu va fi doar pentru Spania, ci pentru toate statele din zona euro", a afirmat de Guindos. El a menţionat că CE înţelege perfect că Spania a deviat anul trecut de la traiectoria bugetară şi că apreciază eforturile care vor fi făcute pentru îndreptarea direcţiei.
Săptămâna trecută, comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn a indicat că UE