Jurnalista franceză Edith Bouvier, rănită săptămâna trecută în oraşul Homs din Siria, a fost transferată, după insistente eforturi diplomatice şi negocieri, în Liban. Împreună cu ea a putut ieşi din infernul de la Homs şi fotograful britanic Paul Conroy.
Cu siguranţă că în momentul în care cei doi ziarişti occidentali vor putea vorbi fără teamă, vom afla alte detalii oribile despre ceea ce se întâmplă la Homs, devenit oraş martir şi simbol al rezistenţei armate împotriva lui Bashar al-Assad.
Atât Edith Bouvier, jurnalistă "freelance", cât şi Paul Conroy au fost răniţi pe 22 februarie, în urma unui bombardament în care au murit doi colegi de-ai lor, jurnalista Marie Colvin de la Sunday Times şi fotograful francez Rémi Ochlik. Practic, oraşul Homs este bombardat de aproape patru săptămâni de către forţele guvernamentale.
Preşedintele Nicolas Sarkozy, confirmând că jurnalista franceză a putut fi evacuată, a spus: "sunt mulţumit că s-a încheiat coşmarul prin care a trecut Edith Bouvier", care suferă de multiple fracturi.
Surse apropiate de rezistenţa siriană declară că în jur de 13 insurgenţi au murit încercând să-i ajute pe jurnaliştii occidentali.
De notat în context că Libia promite să ajute poporul sirian, considerat victima unei tragedii. Consiliul Naţional de Tranziţie libian promite ajutoare umanitare şi medicale, fără să menţioneze deocamdată şi un ajutor militar.
În paralel, la Damasc, mai multe mii de persoane s-au aflat pe străzile extrem de bine păzite ale Capitalei, pentru a participa la funeraliile mai multor morţi, victime ale forţelor de securitate. Aceste ceremonii de înmormântare iau de fapt forma unor manifestaţii, deşi la Damasc nu au fost încă semnalate mişcări de protest de mărimea celor din alte oraşe siriene.
Jurnalista franceză Edith Bouvier, rănită săptămâna trecută în oraşul Homs din Siria, a fost