Meteorologii români spun că teoria este discutată de mai multă vreme în lumea ştiinţifică, dar încă nu s-a ajuns la o concluzie care să fie unanim acceptată.
Încălzirea climatică din ultima vreme a dus la reducerea suprafeţei gheţurilor din Oceanul Arctic, dar în loc să aducă temperaturi crescute şi pe timpul iernii, fenomenul a fost exact invers. Mai multe zile geroase şi ninsori abundente în majoritatea statelor europene au caracterizat această iarnă.
Nici România nu a făcut excepţie, aici înregistrându-se cantitaţi uriaşe de zăpadă în unele judeţe, cum ar fi Vrancea şi Buzău, unde s-a declarat stare de alertă, însă meteorologii spun că nu există o legătură între cele două fenomene. Stratul gros de omăt de la începutul acestei luni a fost cauzat de cicloni mediteraneeni, a explicat Roxana Bojariu, coordonatorul Secţiei de Climatologie de la Administraţia Naţională de Meteorologie.
Nu numai ţările din Europa au fost afectate, ci şi zone întinse din emisfera nordică, toate având de suferit din cauza topirii unei mari suprafeţe din gheţurile Oceanului Arctic, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia (SUA). După ce suprafaţa banchizei a scăzut la un nivel record în 2007, au fost observate ninsori mai abundente decât în mod normal în vaste regiuni din America de Nord, Europa şi China, au relatat autorii studiului.
Zăpezi-record în emisfera nordică
În timpul iernilor din 2009-2010 şi 2010-2011, emisfera nordică a înregistrat cele mai mari acumulări de zăpadă menţionate în statistici. Datele înregistrate din 1979, de la începutul observaţiilor prin satelit, şi până în 2010 arată o diminuare cu un milion de kilometri pătraţi a suprafeţei gheţii din Oceanul Arctic. Gheaţa care s-a topit reprezintă o treime din suprafaţa totală şi este echivalentă cu dublul suprafeţei Franţei. @N