Incepand de maine, proprietarii de terenuri agricole din judetul Iasi pot cere de la Uniunea Europeana fonduri nerambursabile pentru infiintarea de perdele forestiere cu rol de protectie. Investitiile se pot aplica pe suprafete de teren agricol de cel putin 0,5 hectare, iar una dintre conditii este ca padurea sa fie pastrata pana la atingerea varstei exploatabilitatii, adica 40 de ani. Fondurile nerambursabile sunt acordate proprietarilor de terenuri prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), depunatorii din Iasi urmand sa isi inregistreze cererile de finantare la Oficiul Judetean al APDRP. In primul an de la infiintarea plantatiei se va oferi un sprijin financiar pentru infiintarea plantatiei, pentru lucrari de intretinere, dar si compensatii pentru pierderea de venit. In anii doi, trei, patru si cinci, beneficiarii vor primi fonduri nerambursabile numai pentru lucrarile de intretinere si pentru compensatiile de pierdere a venitului. Dupa cel de-al cincilea an de la infiintarea padurii vor fi acordate fonduri pentru compensatii pentru inca zece ani.
Scopul realizarii acestor perdele forestiere este de a asigura protectie fata de zapada viscolita, dar si de aparare a culturilor agricole de vanturile uscate. In perioada 1 - 30 martie vor fi puse la dispozitie fonduri nerambursabile de peste 44 de milioane de euro pentru aceasta masura de sprijin.
Lista arborilor care pot fi plantati la campie, emisa de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), cuprinde 16 specii, printre care: teiul argintiu, salcamul, plopul alb si ciresul salbatic. Valoarea standard a subventiei pe hectar, la campie, este de 1.900 de euro. Platile compensatorii si primele de instalare sunt mai mari in zonele defavorizate si in ariile protejate prin lege, declarate situri Natura 2000. Depunatorii eligibili pot fi persoanele fi