Iubitorii de turism, dar mai ales iubitorii acelui farmec rural aparte, care doar în România se mai găseşte, se pot orienta, de acum după ghidul 'Cele mai frumoase sate din România”, editat de asociaţia cu acelaşi nume. Deocamdată sunt 61 de "cele mai frumoase sate”.
Ghidul a fost lansat astăzi, la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, în prezenţa a numeroşi primari din satele prezentate, a delegatului Valonia-Bruxelles în România, Fabienne Reuter, şi a reprezentanţilor Ambasadei Franţei la Bucureşti. "A intra într-un sat românesc înseamnă a intra în sufletul românului. Toată inteligenţa acestui proiect constă în faptul că face ca tradiţiile, cultura şi patrimoniul să devină pârghiile de dezvoltare durabilă a satului şi a regiunii.” a spus doamna Fabienne Reuter.
Ghidul este bilingv, român-francez, iar preşedintele asociaţiei Nicolae Marghiol doreşte ca până la sfârşitul anului să promoveze materialul şi în alte două limbi, engleză şi germană, dorind să ajute la promovarea turistică a României.
Satele frumoase au fost selectate după criterii precum: calitatea sitului - peisaj cultural, biodiversitate, natură nepoluată, accesibilitatea spre localitate; calitatea urbanistică - inserarea în situl geografic, omogenitatea ansamblului construit, calitatea arhitectonică (pastrarea stilului local, elemente valoroase (construcţii clasabile, piese unicat), cultura locală -tradiţii, evenimente păstrate în viaţa satului, produse locale (alimentaţie, îmbrăcăminte) şi aşa mai departe.
'Dorim ca acest ghid să fie o sursă de inspiraţie pentru cei care vor să descopere satul românesc, tradiţiile şi obiceiurile noastre. Am încercat să găsim cele mai frumoase sate, comunităţi reprezentative regiunilor etnogeografice, sate care, pe baza moştenirii culturale şi materiale, pot fi promovate turistic', a mai spus Nicolae Marghiol.