Asociaţia Mame pentru Mame susţine iniţiativa legislativă şi consideră că este esenţial ca banii să nu fie o motivaţie pentru mamele surogat. Senatorul Gyorgy Frunda spune că se doreşte stoparea afacerilor cu mame purtătoare.
Femeile care nu pot face copii vor putea apela la mame purtătoare dacă proiectul de lege depus luni de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat va fi adoptat.
Proiectul prevede că la o astfel de variantă pot apela numai cuplurile sau femeile singure diagnosticate cu infertilitate. Vârsta mamei purtătoare trebuie să fie cuprinsă între 18 şi 40 de ani, iar cea a mamei beneficiar între 18 şi 47 de ani. "Nu va mai putea fi posibil un al doilea caz Adriana Iliescu", a subliniat senatorul Gyorgy Frunda, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat.
Fără bani pentru mama purtătoare
Este exclus potrivit legii orice fel de beneficiu material pentru mama purtătoare. "Dacă mama purtătoare solicită bani sau este prinsă că a acceptat bani, ea va răspunde juridic. Prin reglementările aduse vrem să prevenim situaţiile anilor 1990, când femei din România năşteau pe bandă rulantă pentru a vinde copiii în străinătate", spune senatorul Gyorgy Frunda. Contactat telefonic, senatorul a precizat că scopul acestei legi este acela "de a ajuta femeile care nu pot face copii, nu pe cele care vor să-şi păstreze corpul".
Conform prevederilor proiectului, reproducerea cu mamă purtătoare se va realiza în baza unui contract încheiat la notar între cuplul beneficiar şi mama surogat. Cuplul poate deconta mamei purtătoare doar costurile medicale şi asigura o compensaţie materială echivalentă cu cinci tichete de masă pe zi pentru perioada sarcinii şi lăuziei.
Şi organizaţia Mame pentru Mame este de acord ca banii să nu fie o motivaţie pentru mama surogat. În caz contrar, atra