Guvernul a aprobat semnarea de către România a Tratatului pentru stabilitate, coordonare şi convergenţă în Uniunea Europeană, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Tratatul stabileşte ca limită a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar în cazul în care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% şi nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, acest deficit structural poate să ajungă la circa 1% din Produsul Intern Brut. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va încadra în limita de 3% din PIB.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a declarat că, "în cazul în care se înregistrează abateri faţă de aceste niveluri, există un mecanism de activare directă, prin care Comisia Europeană sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar apoi, în funcţie de hotărârea acestei instanţe, poate să aibă loc o sancţiune financiară de maximum 0,1% din PIB-ul ţării respective". Protocolul de aderare la Tratatul de guvernantă fiscală a fost semnat, în urmă cu o săptămână, de liderii coaliţiei.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL este de acord ca România să semneze şi să ratifice Tratatul. Preşedintele de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, a afirmat însă că autorităţile de la Bucureşti se grăbesc să semneze documentul fără să analizeze consecinţele asupra României. La sfârşitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Cehiei, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.
Guvernul evită procedurile de infringement prin simplificarea unor proceduri pentru firme.
Previziunile lui Paul Krugman pentru următoarele 19 luni: Recesiune în Europa, falimentul Greciei şi posibila sa ieşire din zona euro.
Germani