Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie în prima zi a Power Summit '12, eveniment organizat de Ziarul Financiar, la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras însă atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.
Potenţialul de atragere de investiţii al sectorului energetic al României este ridicat atât datorită resurselor aflate în subsol sau potenţialului eolian şi solar, dar şi datorită nevoii de modernizare ca urmare a intrării în vigoare a legislaţiei europene ce impune renunţarea la centralele ineficiente şi cu un grad ridicat de poluare.
Toţi invitaţii la ZF Power Summit 12 au vorbit despre planuri de investiţii, fie că a fost vorba de companii străine precum Enel sau GDF Suez sau de companii deţinute de stat, precum Hidroelectrica, sau chiar de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în România.
"În România, generarea de energie trebuie privatizată, fie prin privatizarea de active de către stat, fie prin iniţative private în proiecte greenfield. Sunt necesare investiţii în sectorul de transmisie pentru întărirea şi pregătirea reţelei naţionale pentru energia eoliană. Sunt de asemenea necesare claritatea şi predicitibilitatea reglementărilor. În acest moment există o goană după proiectele eoline, însă numărul contractelor de conectare la reţeaua de energie eoliană este încă mic. Avem patru mandate în energia eoliană, avem un alt proiect în energia de biomasă, a căror