Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) se aşteaptă ca, anul acesta, companii de stat să intre în insolvenţă, ca urmare a imposibilităţii să îşi mai reeşaloneze creditele, a declarat conducerea companiei.
Andrei Cionca şi Radu Lotrean, fondatori şi Managing Partners ai CITR, consideră că insolvenţa poate să ajute statul să obţină un preţ de vânzare mai ridicat pentru participaţiile pe care intenţionează să le vândă. Domniile lor au precizat că, în cazul întreprinderilor de stat, există două provocări cărora trebuie să li se facă faţă: aducerea companiilor de pe pierdere pe profit şi rezolvarea problemei îndatorării excesive a acestora. Dacă pentru prima provocare s-a găsit soluţia instalării unui management privat la conducerea companiilor, a doua poate să fie cel mai bine rezolvată prin apelarea la procedura insolvenţei, este de părere Andrei Cionca.
Principalele domenii care urmea-ză să se confrunte cu cazuri de intrare în insolvenţă în acest an sunt reprezentate de comerţul cu amănuntul, imobiliare şi industrie, cu precădere în construcţii, materiale de construcţii, producţie de utilaje şi producţie agroalimentară, estimează reprezentanţii companiei. Comerţul cu amănuntul urmează să sufere din cauza reducerii consumului, în timp ce, în imobiliare, se va cere insolvenţa pentru proiecte blocate în diverse faze investiţionale, potrivit oficialilor CITR.
Radu Lotrean este de părere că managementul şi acţionarii companiilor încep să înţeleagă oportunităţile pe care poate să le aducă intrarea în insolvenţă, deoarece permite restructurarea afacerilor. Drept urmare, domnia sa se aşteaptă ca numărul cazurilor de reorganizare să crească, printre cei care urmează să acceseze această procedură aflându-se şi companii mari. În timp ce numărul cazurilor de insolvenţă urmează să scadă, ca urmare a faptului că multe afaceri cu probleme au aplicat deja procedura,