Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca nu a existat o criza reala a medicamentelor pentru bolnavii de cancer si a explicat de ce a fost un deficit de morfina.
"E oare o criza reala de medicamente? Nu e o criza, sunt disfunctionalitati, e o falsa perceptie", a spus Ritli.
El a explicat si faptul ca existau alternative la criza de morfina din sistemul sanitar romanesc.
"Firma de medicamente a scos un medicament de pe piata si a creat o criza de opiacee. Exista si opiacee injectabile, niciun bolnav nu trebuia sa sufere. Exista alernative la opiacee, nu stiu de ce nu au fost informati mai corect bolnavii. Consideram ca aceasta criza a fost falsa si artificiala. Totusi, Ministerul Sanatatii achizitioneaza acest medicament care e in cauza si medicamentul e la dispozitia bolnavilor.
Astfel de incidente se pot intampla oricand. Avem in legislatia care n-a mai ajuns sa fie dezbatuta (Legea Sanatatii - n.red.) masuri pentru asta", a explicat ministrul.
Problema taxei clawback
Ladislau Ritli a explicat si problema taxei clawback, fata de care si-au exprimat nemultumirea producatorii de medicamente si pe care unii o invinuiesc pentru o "criza a medicamentelor".
"Producatorii de medicamente si-au exprimat nemultumirea fata de taxa clawback - preturile si un consum foarte mic de medicamente la noi in tara si termenele lungi de plata pentru medicamente.
Aceasta taxa clawback a fost nevoie sa fie introdusa pentru ca a fost o crestere inexplicabila a preturilor la medicamente. Era o masura necesara, numai asa putem mentine echilibrul bugetar in acest domeniu. Aceasta legislatie nu a fost tratata cu rigiditate, am modificat dupa o luna alte elemente de calcul ca aceasta taxa sa fie acceptabila (...)Preturile mici asigura accesibilitate mai ma