Patru dintre cei cinci candidați la funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj s-au confruntat direct, aseară, pentru ultima oară. E vorba de cei patru care contează cu adevărat în lupta pentru turul II și, implicit, pentru victoria finală: Cristina Ciumaș, Daniel David, Ioan Aurel Pop și Eniko Vincze. A fost o dezbatere în limitele normalității, bazată pe mesaje pregătite (prezentarea programului, întrebări anunțate, fără posibilitatea de a primi adunări din public și cu un singur ”minut de aur” în care candidații ar fi putut face nuanțări legate de afirmații proprii ori precizări referitoare la afirmațiile contracandidaților).
Chiar și cu acest minus, al lipsei interactivității, trebuie spus că dezbaterile generate de lupta pentru rectoratul UBB a fost un enorm pas înainte în transparentizarea și democratizarea uneia dintre cele mai importante instituții (nu doar academice) din Transilvania și România. Cine a dorit, a putut urmări această confruntare de idei și viziuni și să voteze în cunoștință de cauză și în conformitate cu propriile principii, convingeri și viziuni. Ținând cont că vorbim de o comunitate de alegători academică (cu o educație și înțelegere a vieții peste medie) nu va mai exista (ori nu se va putea accepta) scuza ulterioară că ”n-am știut”: cine e persoana, care sunt convingerile ei, de ce o votez.
Și, totuși, rămâne o întrebare: în ce măsură această dezbatere va influența votul final? Și în ce măsură votul se va acorda tot pe baza unor înțelegeri de grup, confort personal – față de starea actuală a UBB ori față de promisiunile făcute de unii dintre candidați (funcții, posturi, distribuire a resurselor etc.)? Diferențele de program și viziuni, aplicate peste diversitatea de opțiuni a celei mai complexe structuri universitare din România (ca număr de specializări) ar trebui să ducă la un vot foarte fragmentat (pe f