După topirea zăpezii există mari riscuri de inundaţii. Şi cum nici prognoza meteo nu ţine cu noi, fiind anunţate deja ploi la începutul lunii martie, principala organizaţie umanitară din România recomandă populaţiei care locuieşte în zonele expuse la risc de inundaţii următoarele:
· Identificaţi barajele existente în zona în care locuiţi şi determinaţi dacă ele reprezintă un potenţial pericol pentru dvs.
· Fiţi pregătit pentru evacuare. Familiarizaţi-vă cu rutele de evacuare din comunitatea dvs. şi aflaţi unde puteţi găsi zone înalte. Planificaţi şi exersaţi cu familia dvs. o rută de evacuare în caz de inundaţii.
· Pregătiţi-vă să supravieţuiţi pe cont propriu cel puţin trei zile. Adunaţi un set de provizii pentru dezastre: apă potabilă, alimente, aparat de radio cu baterii, lanternă, baterii de schimb, îmbrăcăminte călduroasă, medicamentele personale.
· Învăţaţi cum să întrerupeţi utilităţile, cum ar fi alimentarea cu curent electric, gaz şi apă, de la întrerupătoarele şi supapele principale.
· Construiţi bariere pentru a împiedica apa să ajungă în clădire.
· Întreţineţi şanţurile de scurgere din gospodărie şi de la drumul de acces către aceasta.
· Fiţi pregătiţi să scoateţi animalele din gospodărie şi să le dirijaţi către locuri care oferă protectie;
Crucea Roşie Română este pregătită permanent să intervină de urgenţă în sprijinul populaţiei afectate de dezastre cu alimente, apă, corturi, cearşafuri, pături, saci de dormit, cizme de cauciuc, paturi pliante, dezinfectant şi alte materiale de strictă necesitate.