Considerată cândva „atelierul lumii“, China se confruntă acum cu un număr tot mai mare de companii care îşi mută fabricile şi celelalte operaţiuni în alte state asiatice din cauza creşterii salariilor cerute de chinezi şi a pieţei muncii aflate sub control strict.
„Salariile cresc, aşa că ne confruntăm cu o situaţie în care trebuie să găsim alte locuri în care ne putem produce lucrurile la preţuri foarte competitive“, explciă Armin Struckmeier, CEO al producătorului german de produse pentru copii Novatex GmbH.
„O bună parte a producătorilor se vor muta în afara Chinei şi se vor duce fie în alte state care oferă costuri reduse, precum Mianmar sau Vietnam, însă mulţi se vor duce şi în Europa, America de Sud şi Statele Unite“, a declarat Stuckmeier pentru CNBC.
Compania a mutat deja o parte din producţie în SUA, despre care Stuckmeier spune că a devenit un „pământ fertil“ pentru producţie ieftină.
„Forţa de muncă este calificată, astfel că poţi ajunge la o situaţie a producţiei care este competitivă faţă de ceea ce este în Asia acum“, spune executivul german.
În 2011, salariul mediu a crescut în China cu 22%, după o creştere de aproape 30% în 2010, potrivit Reuters.
Recent, Guvernul de la Beijing a anunţat că vrea să majoreze salariul minim pe economie cu cel puţin 13% până în 2015.
Acesta este unul dintre motivele care au forţat şi compania canadiană B+H Architects să se extindă în afara Chinei, unde îi fusese sediul în ultimii 20 de ani.
„Provocarea este piaţa muncii, tot mai restrânsă. În timp ce operaţiunile noastre se dezvoltă, este tot mai greu să găseşti tineri bine instruiţi – arhitecţi, designeri – de care avem nevoie pentru a continua expansiunea afacerii noastre“, explică Bill Nankivell, CEO al companiei.
Iar dificultatea în a găsi forţă de muncă tânără şi c