Primele lecţii de muzică le-a primit în bucătărie. Tatăl său, Giuseppe, era un trompetist sărăcit care cânta în diverse orchestre sau fanfare, iar mama - Anna Guidarini - era cântăreaţă, acoperind rolurile secundare din diverse vodeviluri. Sursa: Marty Sohl / Metropolitan Opera
Astăzi se împlinesc 220 de ani de la naşterea minunatului compozitor italian Gioachino Rossini (pe numele complet Gioacchino Antonio Rossini), cel care în timpul vieţii a fost considerat o adevărata vedetă europeană a muzicii, un fel de star al acelor vremuri.
Şi, având în vedere că multe dintre creaţiile sale au fost remixate de gusturile prezentului, se poate spune că şi acum este un star. Linia melodică strălucitoare, dramele lirice, operele comice, acel “Bărbier din Sevilla" unic, toate fac din Rossini unul dintre cei mai aclamaţi şi mai populari compozitori din lume.
Leneş, dar genial
La vârsta de 13 ani micul Rossini cânta deja la corn şi la clavecin în teatrul local. Ca elev, Gioacchino a fost caracterizat de profesori drept extrem de inteligent , dar... leneş. La vârsta de 15 ani el intră la Liceul de Muzică din Bologna (Bologna Scuola Filarmonica, astăzi Conservatorul de Stat) pentru a studia armonie şi contrapunct, deşi scrisese deja o operă.
Când profesorul său l-a anunţat că ştie suficient de multă carte pentru a scrie opere, Rossini a ştiut că e liber. În următorii 20 de ani, "leneşul" va scrie peste 40 de opere. “Daţi-mi o listă de bucate şi o fac muzică cât ai bate din palme", era fraza preferată a lui Rossini.Poseda un talent uluitor de a crea melodii oriunde, în orice condiţii şi oricând.
De o lene proverbială, Rossini iubea cu pasiune mâncarea bună şi femeile frumoase. Se spune că dacă o hârtie aluneca pe jos în timpul procesului de creaţie, compozitorul nu se obosea să o ridice de pe podea, deoarece scria alta! Simpaticul muzician era întotdeaun