România a redeschis ieri emisiunea de obligaţiuni în dolari cu scadenţa la zece ani emise pe piaţa americană la sfârşitul lunii ianuarie şi urmăreşte să plătească un randament mai mic după intrarea spectaculoasă pe care şi-a făcut-o pe Wall Street anul acesta.
"Am redeschis emisiunea penru că există cerere pentru bondurile româneşti. Investitorii voiau expunere pe România şi am decis să profităm de oportunitate pentru a ne finanţa la un cost mai scăzut", a declarat ministrul de finanţe Bogdan Drăgoi.
Finanţele au anunţat un randament indicativ de 6,5% pe an şi vizează o sumă între 500 mil. dolari şi un miliard de dolari. La închiderea ediţiei licitaţia era încă în desfăşurare. La emisiunea din ianuarie au fost emise titluri cu o valoare cumulată de 1,5 miliarde de dolari, la un randament total de 6,87% pe an.
Cererea din partea investitorilor a depăşit la licitaţia de săptămâna trecută 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare sumă subscrisă pe piaţa de dolari pentru o ţară din Europa Centrală şi de Est. Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank şi HSBC.
Finanţele speră să obţină un randament mai bun în condiţiile în care prima de risc pentru România reflectată de cotaţiile CDS-urilor (costul asigurării contra riscului de default) a scăzut în ultima lună după o perioadă în care contaminarea regiunii cu tensiunile din zona euro pusese presiune pe acest indicator al percepţiei externe. Ieri, CDS-ul României se situa la 365 de puncte de bază (3,65 puncte procentuale).
Licitaţia din ianuarie a fost un succes chiar dacă România nu a beneficiat înaintea operaţiunii din ianuarie de vreun semnal pozitiv din partea agenţilor de rating, însă conjunctura mai calmă de pe piaţa americană i-a permis să capitalizeze pe seama informărilor intense către investitori din ultimele luni.
Spre finalul anului trecut, România a avut