In ciuda eforturilor tarilor instarite din zona euro pentru a salva Irlanda, oferindu-i un imprumut similar Greciei, guvernantii acesteia au hotarat sa lase la latitudinea irlandezilor daca sa semneze tratatul fiscal sau nu.
Cu alte cuvinte, irlandezii vor fi chemati la referendum, unde vor fi rugati sa aleaga intre acceptarea altor cativa ani presarati cu masuri de austeritate severe sau iesirea din zona euro, care, in orice caz, nu ar fi o veste buna pentru tara.
Potrivit analistilor, acest referendum irlandez va fi primul test al noului acord, care ar trebui sa intareasca disciplina fiscala in regiune, sa limiteze cheltuielile statului si sa readuca increderea investitorilor.
In ianuarie, 25 din cele 27 de state din Uniunea Europeana - fara Republica Ceha si Marea Britanie - au fost de acord cu tratatul propus de Germania si Franta, aflandu-se, in prezent, in procesul de ratificare.
Cu toate acestea, sondajele de opinie de prin Europa demonstreaza adancirea suspiciunii fata de institutiile UE, iar, in Irlanda in mod deosebit, se observa o diferenta majora intre opinia publica si cea a liderilor tarii cu privire la acordarea unor puteri mai mari autoritatilor de la Bruxelles.
Totusi, decizia Irlandei de a intreba alegatorii cu privire la tratat, irlandezii fiind cunoscuti pentru respingerea acordurilor europene, nu este singura problema. Desi 25 de natiuni au fost de acord, in principiu, cu tratatul fiscal, doar 12 din cele 17 natiuni trebuie sa-l ratifice, pentru ca acesta sa-si intre in drepturi. Pana acum, doar Irlanda a anuntat ca va sustine un referendum.
Insa acest anunt provoaca indoieli cu privire la sprijinirea tratatului si din partea unor state mai mari, precum Franta, a doua economie din zona euro, fara de care tratatul ar fi "mort", sustin analistii de la Washington Post.
@N_