Chestorul Camerei Dan Motreanu (PNL) a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că este normal ca parlamentarii USL să nu îşi ridice indemnizaţiile de şedinţă, întrucât nu au participat la lucrările de plen şi comisii, el arătând că restul indemnizaţiei va fi ridicat şi donat.
"Este absolut normal ca indemnizaţia de şedinţă în plen să nu fie ridicată de către parlamentarii opoziţiei, pentru că nu am participat la lucrări. Nu ridicăm un drept, ca să spun aşa, pentru care nu am muncit, dar restul indemnizaţiei îl ridicăm şi îl donăm", a spus Motreanu.
El a precizat că activitatea unui parlamentar nu se reduce la lucrările de plen şi de comisii, ci implică activitate în teritoriu, activitate în cadrul grupului parlamentar, audienţe şi întâlniri cu alegătorii, pregătirea şi depunerea de interpelări şi întrebări pentru membrii Executivului.
Motreanu a spus că protestul parlamentar este foarte des întâlnit în toate ţările unde există un deficit de democraţie în Parlament şi un abuz al puterii evidenţiat de trecerea prin fraudă la vot a legilor.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, că indemnizaţiile de şedinţă ale parlamentarilor opoziţiei care nu au participat la aceste reuniuni vor fi tăiate, decizia fiind luată marţi în Biroul Permanent al Camerei.
Anastase a precizat că indemnizaţiile parlamentarilor opoziţiei vor fi tăiate chiar dacă aceştia au semnat condica de prezenţă, dar nu au participat la şedinţa de plen în care s-a votat.
"Am decis, ieri (marţi, n.r.), în Biroul Permanent, care diurnă să le fie tăiată pe toate zilele. (...) În măsura în care nu au semnat şi nu au participat la vot, atunci li se taie această indemnizaţie. Dacă au semnat, dar nu au participat la vot - asta se probează prin participarea la vot. Se taie şi în acest caz, categoric", a spus Anastase.
Anastase a spus că a