GDF Suez: Gazele importate din Vest sunt mai ieftine decât cele ruseşti
Anul trecut, prin conducta Szeged - Arad au fost importate doar 0,27 mld. mc, ceea ce reprezintă doar 10 la sută din importurile de gaze ruseşti
Prin Szeged se pot importa 1,7 mld. mc anual, în timp ce maximul importat prin Isaccea Negru Vodă şi Medieşu Aurit a fost 2,76 mld. mc pe an
Dependenţa României de gazele ruseşti a fost unul dintre subiectele amplu discutate ieri în cadrul unui seminar pe teme energetice, una dintre alternative, deja folosită, fiind importul gazelor din vestul Europei, prin intermediul conductei Arad - Szeged.
"Gazele aduse prin conducta Arad - Szeged sunt mai ieftine faţă de gazul rusesc, dar capacitatea cu Ungaria este limitată", a afirmat Stab, prezent la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar, fără a oferi însă detalii privind preţul.
GDF SUEZ Energy România este succesoarea fostei companii de stat Distrigaz Sud, şi are activităţi de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale.
Potrivit lui Stab, aproximativ 15% din gazele importate de companie vin prin conducta cu Ungaria, în timp ce diferenţa este cumpărată de la companii agreate de grupul rus Gazprom.
"Gazul rusesc este scump. Nu a fost aşa întotdeauna", a adăugat el.
România importă gaze în principal de la Gazprom, prin companii intermediare, la preţuri de aproape trei ori mai mari faţă de nivelul gazelor extrase în ţară.
Potrivit lui Stab, cererea de gaze naturale va creşte întrucât se vor construi noi termocentrale pe gaz. În acelaşi timp, piaţa gazelor trebuie liberalizată, a mai spus Stab.
Prin Szeged am putea lua mai mult de jumătate din importurile totale
În toamna anului 2010, compania Transgaz a finalizat şi inaugurat conducta de interconectare dintre România şi Ungaria pe ruta Szeged -Arad, "interconectare car