Prin introducerea custodiei comune, taţii pot participa activ în viaţa copiilor după divorţ. Mulţi reclamă piedici.
Bărbaţii continuă să fie discriminaţi, după divorţ, în privinţa drepturilor lor asupra copiilor, este opinia reprezentanţilor asociaţiilor de profil. Asta în ciuda faptului că noul Cod al Familiei prevede că părinţii pot să împartă custodia.
Tatăl şi mama decid inclusiv operaţiile copiilor
Custodia comună prevede că atât mama, cât şi tatăl participă la luarea de decizii fundamentale în viaţa copiilor lor. Este vorba de intervenţiile chirurgicale, înscrierea la şcoală sau deplasările în străinătate.
Instanţa împarte programul de vizite, cu asigurarea ca părinţii să-şi vadă egal copiii. Înainte de introducerea cus todiei comune, în peste 95% din cazurile de divorţ, taţii pierdeau, iar o treime susţin că nu îi pot vedea şi sunt reduşi la stadiul de plătitori de pensie alimentară. Situaţia nu e mult diferită nici acum.
"Am văzut bărbaţi închişi pentru că nu plătesc pensia alimentară, dar nu este nicio mamă închisă pentru că nu respectă drepturi mai importante", reclamă Bogdan Drăghici, preşedintele Asociaţiei T.A.T.A.
Psihologul Monica Matei spune că se întâmplă frecvent ca "după divorţ, atât mama, cât şi tatăl să aibă resentimente unul faţă de celălalt. Custodia copilului devine principalul câmp de luptă. Foştii soţi nu se gândesc decât la cum să-i facă viaţa amară celuilalt, iar copilul oricum pierde liniştea în care ar trebui să crească".
"Tatăl nu trebuie doar să cumpere lucruri copilului"
Chiar dacă părinţii divorţează, psihologii spun că este necesar să rămână într-o relaţie amiabilă şi să se implice amândoi în educaţia copilului.
"Chiar dacă nu locuieşte cu copilul, tatăl trebuie să fie o prezenţă continuă în viaţa lui, să aibă întâlniri fixe, să-l ducă în parc, nu să-l vadă din când în când, şi asta do