Acum un an, cresterea pretului la carburanti era iminenta in contextul tulburarilor din nordul Africii si Orientul Mijlociu. Blocarea exporturilor de petrol din Libia, protestele din tarile arabe, criza datoriilor si cererea mai mare din partea statelor emergente au pus sub presiune pretul petrolului, care a sarit de 110 dolari/baril si s-a mentinut in jurul acestei valori tot anul. Dupa o noua runda de scumpiri la pompa, se pare ca in curand vom ajunge sa dam 7 lei pe un litru de benzina.
La inceputul lui ianuarie 2011, un baril de petrol costa putin peste 91 de dolari. Cateva saptamani mai tarziu, la jumatatea lui februarie, momentul indepartarii de la putere a liderului egiptean Hosni Mubarak, pretul unui baril de petrol a sarit de 96 de dolari.
Preturile au crescut rapid odata cu intetirea protestelor din Libia si stoparea exporturilor din aceasta tara care insemnau 2% din consumul la nivel mondial. Intre mijlocul lui februarie si prima saptamana din martie, ele au facut un salt de 25%.
In primele cinci luni ale anului trecut, pretul petrolului Brent (de referinta pentru bursa londoneza) s-a majorat de la 90 dolari/baril la 110-120 dolari/baril, cel mai inalt nivel din 2008, cand s-a apropiat de 150 dolari/baril. Per total, petrolul s-a scumpit in 2011 cu circa 20%.
Dupa turbulentele din primavara, preturile pareau sa se mai domoleasca in vara, dar in octombrie anul trecut ele au inceput din nou sa urce, depasind nivelul de 110 dolari/baril.
Saptamana trecuta, pretul unui baril de petrol Brent a spart pragul de 125 dolari/baril, cea mai mare valoare din ultimele 9 luni, dupa ce Iranul a decis sa nu mai exporte catre Marea Britanie si Franta, ca raspuns la embargoul petrolier al Uniunii Europene, impus drept sanctiune pentru programul nuclear al Teheranului.
Dincolo de contextul international sau de cotatiile petr