Salile de sport si de recreere au devenit o prioritate a guvernelor Romaniei, indiferent de coloratura lor politica. In ultimii ani, sute de milioane de lei au fost directionate catre construirea unor sali de sport, chiar daca acestea nu erau necesare. Sau chiar daca erau realizate in zone total neatractive sau slab populate.
Au devenit celebre cazurile unor sali de sport ridicate in zone rurale, in sate cu populatie imbatranita, unde lipseau utilitatile elementare, cum ar fi gazele, instalatiile de canalizare sau electricitatea. Iar acest lucru se intampla de ani de zile, nu doar de la ‚instaurarea’ democrat – liberalilor la conducerea tarii. Practic, am putea spune ca Guvernul Adrian Nastase a fot deschizatorul de drumuri in acest domeniu extrem de profitabil.
Sali de sport
Econtext va arata cati bani s-au cheltuit in ultimii ani pe constructia de sali de sport. Este vorba despre banii cheltuiti de la bugetul de stat, bani publici. Iar perioada la care ne referim este cuprinsa intre anii 1997 – 2010, acestea fiind ultimele date. In total, din 1997 si pana in 2010, s-au cheltuit 2,5 miliarde de lei pentru a construi sali de sport. In cei 14 ani, cursul mediu de schimb s-a situat la 3,8 lei/euro.
Ceea ce inseamna ca cele 2,5 miliarde de lei echivaleaza cu circa 660 de milioane de euro. Aceasta este factura pe care am platit-o pe sali de sport in acesti 14 ani. Banii s-au dus pe tot ceea ce inseamna procesul de constructie, de la lucrari pregatitoare pentru inceperea constructiei, constructii noi, reparati capitale si pana la instalatii, izolatii, finisari interne si externe, inchiere de utilaje, etc.
Dar sa vedem intreaga perioada. Suma cheltuita in anul 1997 este aproape neglijabila: 3,8 milioane de lei. Ea a crescut insa de la an la an, dar adevaratul salt a avut loc in 2003. In acest an, s-au cheltuit 177,7 milioane de lei pe sali de