În iunie 1960, la Bucureşti a avut loc Congresul al III-lea al PMR. Nicolae Ceauşescu s-a ocupat de pregătirea celui mai important eveniment din viaţa partidului. În ţările comuniste, congresul partidului era socotit un adevărat eveniment. De la această regulă, România nu a făcut excepţie.
„Organul suprem de conducere al Partidului Muncitoresc Român este Congresul, care alege Comitetul Central", se scria în Statutul PMR din 1948. În iunie 1960, la Bucureşti a avut loc Congresul al III-lea al PMR. Nicolae Ceauşescu, secretar al Comitetului Central responsabil cu „organizatoricul", a fost direct implicat în pregătirea evenimentului.
A aprobat poeziile
Ceauşescu a primit „sarcina" să se ocupe de congres în şedinţa Biroului Politic din 1 decembrie 1959. Împreună cu Gheorghe Gheorghiu-Dej, Gheorghe Apostol, Dumitru Coliu şi Leonte Răutu, urma să pună la punct toate detaliile. Făcea parte din comitetul de organizare. La Arhivele Naţionale se păstrează mai multe documente datând din lunile premergătoare congresului. La vremea lor, fuseseră trimise la cabinetul lui Ceauşescu, pentru aprobare.
În cadru mai larg, despre congres s-a discutat în două rânduri: în decembrie 1959 şi în mai 1960. La CC au fost invitaţi activişti de la centru, din provincie, miniştri, directori de instituţii. Ceauşescu a participat activ la ambele. Direcţia Organizatorică a fost în prima linie a pregătirilor. Cine poate participa, după ce criterii să fie selectaţi delegaţii, cum să „curgă" regia întregului eveniment - au fost la origine propuneri ale Direcţiei, supervizate de viitorul preşedinte al României.
De pildă, în 16 iunie, cu patru zile înainte de start, Ceauşescu a primit spre lectură mai multe poezii. Virgil Trofin, prim-secretarul UTM, plănuise în cele mai mici amănunte momentul sosirii pionierilor. De altfel, mesajul „tinerelor vlăstare" avea să fie păstrat î