Foto: Bogdan Iurascu / Intact Images Miniştri condamnaţi la închisoare cu executare, anchete care vizează oficiali cu rang înalt, procese mai rapide: România a făcut progrese notabile în lupta contra corupţiei la nivel înalt, sunt de părere experţii în domeniu, citaţi de agenţia France Presse. Sursele citate de agenţia franceză precizează însă că tendinţa respectivă rămâne să fie confirmată în timp.
Un semn de ceea ce ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a numit luni "o schimbare a realităţii" în maniera de administrare a justiţiei, este că numărul persoanelor condamnate definitiv pentru fapte de corupţie la nivel înalt aproape s-a dublat între 2010 şi 2011, trecând de la 154 la 298, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), relatează AFP. France Presse comentează că, în ciuda faptului că 60% dintre condamnări constau în pedepse cu suspendare, acestea stau mărturie că există o accelerare a proceselor care vizează cazuri de corupţie la nivel înalt, în special la Curtea Supremă de Justiţie, şi de un progres în materie, potrivit unui raport al Comisiei Europene date publicităţii în februarie.
În viziunea experţilor citaţi de AFP, un semnal pozitiv îl reprezintă recentele condamnări la închisoare cu executare a fostului premier Adrian Năstase şi a doi foşti miniştri ai Agriculturii, ale căror procese păreau că se împotmoliseră. AFP reaminteşte că încă din 2007 Bruxellesul supraveghează România şi Bulgaria, "eleve intrate în clasa europeană cu lacune severe în sistemul lor judiciar, după ani de dictatură". "Drumul este încă sinuos", opinează o sursă diplomatică europeană citată de France Presse, reamintind, totodată, că "aceste progrese fragile trebuie să fie continuate timp de mulţi ani, cu o voinţă politică constantă". "Putem înţelege că societatea românească, impregnată de ideea că persoanele corupte scapă în cele din u