Numărul celor care îşi repară singuri automobilele s-a redus la jumătate în 2011
În 2010, circa 44% dintre români îşi rezolvau singuri defecţiunile, anul trecut doar 27% şi-au păstrat obiceiurile
Ieşirea din circulaţie a modelelor vechi, determinată de achiziţiile de maşini din perioada de dinainte de 2008 şi de programele de înnoire a parcului auto naţional, a redus semnificativ numărul românilor care îşi repară singuri maşinile. Impactul programului Rabla a fost şi mai mare, determinând o reducere mai rapidă a modelelor vechi aflate în circulaţie. În plus, în condiţiile în care autovehiculele noi sunt tot mai greu de accesat de către şoferii-mecanici, s-a ajuns ca, doar într-un an, numărul celor care îşi repară maşinile în regie proprie să se reducă aproape la jumătate.
Potrivit unui sondaj derulat de site-ul Auto.ro, pe un eşantion de peste 26.000 de respondenţi, în perioada mai-octombrie 2011, numărul proprietarilor de automobile care îşi repară singuri maşinile s-a redus la 27%. Sondajul realizat de site în urmă cu un an arăta că numai 56% dintre românii intervievaţi apelau la serviciile unui service. "Achiziţiile de maşini din perioada de creştere economică şi programele de tip Rabla, derulate în ultimul an, au dus la reducerea numărului celor care repară maşinile în regie proprie. În principal, ieşirea din circulaţie a modelelor Dacia fabricate înainte de 2004 şi a maşinilor Daewoo a determinat această reducere. Proprietarii fie alegeau să le repare singuri, fie apelau la un cunoscut şi le reparau în faţa blocului", a explicat, într-o conferinţă, Bogdan Axinia, general manager Auto.ro.
În funcţie de profilul service-urilor auto, circa 45% au apelat la service-urile mărcii de maşină pe care o deţin. Aproximativ 28% au apelat la un service independent şi 27% au preferat să repare singuri maşinile. În timp ce proprietarii de maşini