La o aruncătură de băţ de centrul vechi al Capitalei, în zona staţiei de metrou Unirii 1, dai invariabil peste mesele din plastic sau cutiile de carton ale aşa-zişilor negustori care încearcă să câştige "un bănuţ cinstit". Nu are legătură cu faptul că este 1 sau 8 martie, Paşte sau Crăciun. Prezenţa lor nu este una sezonieră, aşa cum este cea a comercianţilor care se află zilele acestea şi la Piaţa Universităţii sau la Piaţa Romană, ci una constantă. Celor care au vizitat India, atmosfera le aminteşte de pieţele din New Delhi.
Lenjerie intimă şi perechi de şosete vecine cu iconiţe şi candele, eşarfe şi portmonee multicolore, produse cosmetice, seturi de cratiţe şi chiar fructe. Pe măsuţele de plastic acoperite cu muşama şi sprijinite cu pietre ale bişniţarilor din centrul Capitalei găseşti o groază de lucruri.
"Fiecare trebuie să scoată un ban din ceva"
În mod surprinzător, poate, prezenţa lor acolo nu deranjează nici trecătorii, nici autorităţile. Nici practic, având în vedere că pentru a te deplasa trebuie să faci slalom printre mese, clienţi lor şi ceilalţi trecători care rămân uneori în drum atraşi de vreo vitrină sau îngroaşă, ademeniţi de miros, cozile la gogoşi ori covrigi. Nici estetic, locul fiiind cel puţin nedemn de "buricul" unei capitale europene.
"Fiecare trebuie să scoată un ban din ceva. Decât să dea în cap, mai bine vine aici şi scoate un bănuţ. Eu nu sunt de rea credinţă", spune o trecătoare. "Poate pe noi ne deranjează, dar ei îşi câştigă pâinea aşa. Mi-e milă de ei", îi compătimeşte o altă doamnă.
Piaţa Uniri, Foto: Octav Ganea
Tuşele orientale ale peisajului urban din Piaţa Unirii se îngroaşă în perioada sărbătorii Mărţişorului şi a zilei de 8 martie. Se înmulţesc corturile, mesele pliante, găleţile cu flori, vânzătorii ambulanţi cu şacoşe de rafie în spate. Iar anul acesta avem parte de un element de deco