După controversele privind implanturile mamare PIP, pe care le-au primit peste 400.000 de femei din întreaga lume, BBC şi British Medical Journal au semnalat noi nereguli medicale în legătură cu un anumit tip de proteze de şold.
Sute de mii de oameni au primit proteze de şold necorespunzătoare, care i-ar putea expune la intoxicaţia cu crom sau cu cobalt, au atras atenţia specialiştii din cadrul British Medical Journal, în cadrul emisiunii Newsnight a BBC. Compania care produce protezele periculoase este DePuy Orthopaedics, aparţinând Johnson&Johnson. Specialiştii britanici i-au acuzat pe producători că au continuat să comercializeze la scară largă protezele toxice chiar şi după ce au aflat care sunt riscurile pe care le presupun.
Citeşte şi:
Cât de sigure sunt implanturile mamare
Risc de boli de inimă sau de cancer
Protezele de şold în cauză sunt construite din „articulaţii" de metal, astfel încât, atunci când şoldul se mişcă, metalele se freacă între ele şi există riscul eliberării în corp a ionilor de cobalt şi de crom. Aceştia pot pătrunde în fluxul sangvin şi pot ajunge în nodulii limfatici, în splină, în ficat şi în rinichi. Cercetări anterioare au arătat că, în unele cazuri, cobaltul duce la o afecţiune cardiacă numită cardiomiopatie, iar ionii de crom pot cauza cancer.