Unităţile sanitare se confruntă, pe lângă eternele neajunsuri legate de salarizare şi condiţiile de muncă, şi cu o criză acută de personal medical. Oamenii din sistem spun că nu s-au mai întâlnit până în prezent cu un aşa impas, în unele spitale deficitul ridicându-se la procentaje alarmante.
Pe lista Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara (SCJUT) sunt trecuţi 18 medici, 96 de asistente şi 46 de persoane pentru serviciul de îngrijire şi curăţenie. „Aşteptăm deblocarea unei treimi din posturile vacante, afirmaţie făcută de noul ministru al Sănătăţii. Informaţia am aflat-o din presă. Ar fi o adevărată gură de aer pentru noi. Nu ştim însă când şi dacă se va întâmpla acest lucru, a fost doar vehiculată luna aprilie", a declarat Gheorghe Nodiţi, managerul SCJUT.
Potrivit acestuia, există situaţii în care o asistentă trebuie să facă faţă, într-o tură, unui număr de 60 de bolnavi. „Vorbim despre o muncă titanică, mai ales în secţiile unde pacienţii necesită o supraveghere complexă", a precizat dr. Nodiţi. Bolnavii sunt primii care simt criza de personal atunci când, de exemplu, solicită asistenta sau o infirmieră, dar trebuie să aştepte până când ele reuşesc să facă faţă altor patru-cinci solicitări emise în acelaşi timp.
Situaţia este similară şi la un alt spital unde pacienţii provin din toată zona de Vest a ţării. „Deficitul de infirmiere şi personal de curăţenie este de aproximativ 35 la sută, iar în privinţa asistentelor, de 15 procente. Dacă sunt epidemii, o infirmieră poate fi nevoită să se ocupe de peste 50 de pacienţi în acelaşi timp. Vedem şi cum o asistentă trebuie să fugă de la un bolnav la altul. Pacienţii trebuie să se mai descurce şi singuri în privinţa curăţeniei, de aceea este permis ca un aparţinător să suplinească munca infirmierelor", a spus dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de boli infecţioase şi pneumoftiz