Februarie este, în SUA, luna responsabilăţii faţă de animalele de companie, perioada în care toţi stăpânii de animale de companie ar trebui să se gândească serios la felul în care se comportă cu acestea.
Specialiştii spun că indiferent dacă este vorba despre un câine, o pisică, o broască sau un porcuşor de guineea, atenţia stăpânului asupra micului animăluţ ar trebui să fie aceeaşi pe toată perioada vieţii acestuia.
Iubire neconţionată şi la bătrâneţe
Experţii spun că este foarte importantă asumarea responsabilităţii pe termen lung. "Foarte mulţi nu se gândesc la asta şi abandonează animalele atunci când nu mai sunt pui şi nu mai sunt aşa de drăgălaşe ca la început. Aşa devin cânii, de exemplu, maidanezi. Iar un câine care a avut stăpân şi a ajuns în stradă este mult mai expus pericolului", spune Livia Cimpoeru, ofiţer de presă la Asociaţia Vier Pfoten.
Ea subliniază şi necesitatea îngrijirii fizice: animalul de companie trebuie vaccinat, deparazitat în mod constant. Iar asta costă destul de mult. "De aceea, înainte de a lua un animal în casă este bine să vă gândiţi pe termen lung dacă vă permiteţi asta", spune Anca Tomescu, şeful programului animale fără stăpân de la Vier Pfoten.
Cine are un animal de companie, subliniază şi Marcela Pîslă, preşedintele Asociaţiei Cuţu Cuţu, trebuie să fie atent la două aspecte esenţiale: "Să nu facă viaţa grea animalelor şi nici oamenilor din jurul animalelor, de exemplu vecinilor".
Atenţie maximă, chiar şi cu program aglomerat
Opt ore la serviciu, încă două ore pe drum, iar pisica e singură acasă şi roade tot. Psihologii spun că ar fi de preferat ca animalul de companie să nu fie singur acasă, pentru că suferă. "Sigur, e destul de greu să fie mereu cineva acasă. Însă este de preferat, dacă ai un animal, să ai şi timp pentru el. Un câine trebuie educat, la fel ca un copil, trebuie iubit, la fe