Președintele Bundesbank a lansat un atac dur la adresa lui Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, fapt care ilustrează creșterea îngrijorărilor în cadrul celei mai importante economii europene față de posibilele consecințe ale măsurilor de stăvilire a crizei datoriilor suverane.
Avertismentul lui Jens Weidmann față de creșterea potențialului de risc al unor politici BCE subliniază temerile față de costurile pe care Germania le-ar putea suferi, ea fiind principala națiune creditoare a zonei euro. Totodată, cuvintele lui Weidman ar putea provoca noi îngrijorări cu privire la capacitatea zonei euro de a soluționa criza bancară și a datoriilor suverane de lungă durată.
A doua tranșă de împrumuturi
Weidmann, care este un membru important al consiliului de guvernanță al BCE, a declarat că banca riscă să-și erodeze reputația și a cerut impunerea de reglementări mai stricte în ceea ce privește garanțiile acceptate de BCE în schimbul împrumuturilor. Aceste critici, incluse într-o scrisoare către Draghi, au fost divulgate, miercuri, de publicația germană „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.
Aceste critici au coincis cu a doua tranșă de operațiuni de refinanțare de lungă durată (LTRO) a BCE prin care banca centrală a injectat o sumă adițională de 529,5 miliarde de euro în sistemul financiar european, aducând suma totală a fondurilor accesate de bănci prin aceste împrumuturi de trei ani peste 1.000 de miliarde de euro.
Regulile relaxate cu privire la garanțiile acceptabile au permis și participarea băncilor mai mici în aceste operațiuni, ducând numărul băncilor participante la peste 800 și depășind astfel cererea din decembrie, când 523 de bănci s-au împrumutat cu 489 de miliarde de euro.
Mai mult de jumătate din instituțiile care s-au împrumutat în cadrul acestei operațiuni au fost bănci germane, au declarat