Multi europeni din statele sudice ale zonei euro isi muta capitalurile spre nord de teama pierderii, pe fondul crizei, a economisirilor realizate, scrie cotidianul german Der Spiegel, intr-o analiza care vizeaza transferul de fonduri din statele care se confrunta cu probleme ale finantelor publice. Migratia capitalurilor face mai dificila misiunea bancilor din interiorul tarii, insa expertii spun ca nu exista masuri legale prin care sa se stopeze acest lucru. Orice actiune va veni probabil prea tarziu, spun acestia, si poate periclita proiectul european.
Un caz a dominat peisajul din Grecia timp de o saptamana. Un parlamentar grec a fost suspectat ca ar fi a scos in afara tarii 1 milion de euro, suma pe care a depus-o intr-un cont strain, in luna mai a anului trecut. Chiar daca aceasta miscare a fost legala, multi cetateni greci s-au simtit tradati, intr-o perioada in care ei sunt supusi la masuri dure de austeritate. Marti, misterul a fost rezolvat. Presedintele parlamentului grec, Filippos Petsalnikos, a facut public numele "vinovatului", acesta fiind Isidoros Kouvelos, sotul fostului ministru de externe, Dora Bakoyannis, si un magnat in domeniul transporturilor maritime. "Activitatile sotul meu sunt inregistrate si declarate", a spus Bakogiannis, la un post de televiziune grec.
Viitorul nesigur al monedei unice - una dintre cauzele fenomenului
Totusi, incidentul pune in lumina un trend care creste ingrijorarea pentru Grecia si pentru multe alte state din sudul Europei. Viitorul nesigur al monedei unice europene face ca un numar tot mai mare de persoane sa caute sa isi mute economiile spre locuri mai sigure. Vinerea trecuta, ministrul de finante din Grecia, Evangelos Venizelos, a anuntat ca, incepand cu 2009, in jur de 65 de miliarde de euro au fost scosi din conturile grecesti, iar aproximativ 16 miliarde de euro au fost mutati in